Pitkään valmisteltu monitoimihävittäjäpäätös on tehnyt ja Suomi on valinnut tuleviksi vuosikymmeniksi F-35:n. Mielestäni paras mahdollinen hävittäjä valittiin ja tämä ratkaisu osaltaan vahvistaa puolustuskykyämme parhaalla tavalla pitkäksi aikaa.

Puolustusvaliokunnan jäsenenä sain olla mukana arviointiprosessissa siltä osin, kuin eduskunta osallistui asiaan. Olemme saaneet perehtyä laaja-alaisesti ja syvällisesti hävittäjiin, teknologiaan, taustajärjestelmiin kuin toiminnan ja käytön periaatteisiinkin. Suomalainen hankinnan valmisteluprosessi oli erittäin huolellinen, puolueeton ja tehokas. Tapamme valmistella hankintaa on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen ja tiedän, että muut tämän kaltaisia hankintoja suunnittelevat maat ovat kiinnostuneita oppimaan, kuinka asiaa Suomessa arvioitiin ja valmisteltiin.

Valitut monitoimihävittäjät ovat suorituskykyisin mahdollinen ratkaisu Suomen tarpeisiin. Perinteisen ilmavalvonnan, ilmasodankäynnin ja iskukyvyn lisäksi valitulla järjestelmällä on erinomainen suorituskyky verkostomaisessa sodankäynnissä, tiedustelussa ja kaiken tyyppisissä tukitehtävissä.

Vaikka hankinta on kallis, on se perusteltu ja tarpeellinen. Turvallisuustilanne on nykyaikana häilyvä ja siksi Suomenkin on panostettava maan koskemattomuuden puolustamiseen ja turvallisuuden ylläpitämiseen. Nyt tehty päätös on vankka näyttö siitä, että Suomessa pystytään tekemään yhteistyössä merkittävät turvallisuuteemme vaikuttavat päätökset. Tämä päätös on myös osoitus, että Suomi ottaa turvallisuutensa vakavasti ja haluaa huolehtia oman turvallisuutensa takaamisesta.

Hankinta sinetöi monella tapaa Suomen kansainvälistä asemaa ja liitää meidän tiiviimmin osaksi läntistä turvallisuupoliittista ympäristöä.