Energian hinta on noussut pitkään. Tämä on ilmennyt huikeasti kasvaneina sähkö- ja kaasulaskuina sekä kaikkein aikojen korkeimpina polttoaineiden hintoina. Monilla sähkölasku on kasvanut sadoilla euroilla, maakaasulaskut voivat ylittää tuhatkin euroa kuukaudessa ja yli kahden euron hinta polttoaineelle on monelle tiellä liikkujalla kohtuuton.

Hallitus opposition painostuksesta on huomioinut tilanteen ja julkistanut tukipaketin, jolla tilannetta pyritään helpottamaan. Toimet ovat oikean suuntaisia, mutta eivät riittäviä. Paha puute on se, että esimerkiksi eläkeläiset, vähävaraiset ja työttömät on tosiasiassa jätetty huomiotta. Esimerkiksi matkakuluvähennyksen kasvattaminen on toki tarpeen, mutta se ei huomioi edellämainittuja, minkä lisäksi sen ehdot ovat niin tiukat, että harva työssäkäyväkään täyttää kriteerit.

Ihmettelen, miksi hallitus jätti erityisesti eläkeläiset täysin huomimoimatta tukipakettia laatiessaan. Monen seniorin lämmitys- ja sähkökulut ovat kasvaneet kohtuuttoman suuriksi ja auton polttoaineen hinta on suurempi kuin koskaan.  Hallitus on ylimielinen kehoittaessaan kansalaisia hakemaan toimeentulotukea, mikäli rahat eivät energialaskuun riitä. Autoa tarvitaan päivittäiseen asiointiin minkä lisäksi kuskataan lapsenlapsia harrastuksiin, osallistutaan järjestötoimintaan jne. On suuri tappio yhteiskunnalle, jos eläkeläisten aktiivisuus laskee sen takia, ettei ole varaa liikkua.

Hallituksen tulisi nostaa kunnianhimonsa tasoa ja kehittää tukipakettia siten, että se on reilu kaikkia kansalaisia kohtaan. Esimerkiksi sähkövero tulisi puolittaa talvikaudella ja sähkön siirtohintoja leikata, mikä helpottaisi erityisesti sähköllä lämmittävien tilannetta olennaisesti. Polttoaineen sekoitevelvoitetta tulee lieventää, mikä hillitsisi hinnan nousua. Ennen kaikkea, tuloverotusta tulee keventää siten, että rahaa jää enemmän käteen. On oikeudenmukaista, että eläkeläisten verotus saatetaan tasavertaiseksi työssäkäyvien kanssa. Eläkeläisten huomimioiminen on tärkeää erityisesti, kun hallituksen lupaama Vappusatanenkin on jäänyt toteuttamatta.