Holtiton velanotto vaarantaa hyvinvointiyhteiskunnan

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Niina Malm kirjoitti kovin punaisten lasien läpi katsoen Etelä-Saimaassa 7.12.2021 vasemmistohallituksen talouspolitiikan linjasta. Itse olen enemmänkin pohtinut, onko Marinin hallituksella edes talouspolitiikan linjaa.

Ainakin hallituksen talouspolitiikka on vastuutonta. Kaikki ongelmat ja myös hallituksen koossa pysyminen on kerta toisensa jälkeen ratkaistu lisävelalla. Pikavippejä otetaan milloin vihreiden ja milloin keskustan pitämiseksi mukana bussissa. Bussi etenee kuitenkin kovaa vauhtia päin seinää.

Pysyviä menoja on lisätty ilman tietoa niiden rahoituksesta. Eteen tuleviin kysymyksiin vastaus on ollut lisävelka veronmaksajien piikkiin. Koronalla ei voi tilannetta selitellä. IMF:n arvion mukaan julkisen talouden asema jää pysyvästi heikommaksi Marinin vasemmistohallituksen jäljiltä. Vasemmistohallituksen politiikka on siis ollut kaikkea muuta kuin vastuullista. Kestävyysongelman syynä ovat jo vaalikauden alussa tehdyt pysyvät menolisäykset, epäonnistunut rakennepolitiikka sekä riittämättömät ja vaatimattomat työllisyysuudistukset.

Kokoomus on huolestunut hyvinvointipalveluiden tulevaisuudesta. Jos menoja ei laiteta tärkeysjärjestykseen, seuraa päättymätön velkaantuminen. Tälle tielle nykyhallitus on maamme kääntänyt. Vaihtoehto on kuitenkin olemassa. Kokoomuksen vaihtoehtobudjetissa velanotto vähenisi 2,5 miljardia euroa. Maahan syntyisi yli 108 000 uutta työpaikkaa. Ja ihmisille jäisi enemmän käyttöön niin palkasta kuin eläkkeistäkin.

Yhtälö on oikeastaan yksinkertainen: kun ihmisillä on hyvän elämän eväitä, heitä rohkaistaan työhön ja yrittäjyyteen, silloin sydän sykkii, talous kantaa, syntyy lisää työtä ja uusia työpaikkoja. Näin kertyy jaettavaa, jolla voidaan ylläpitää palveluja ja pitää huolta turvallisuudesta ja muista palveluista. Sdp:n velkarahan varaan rakennettu hyvinvointiyhteiskunta ei ole kestävä – se on itseasiassa heikoin niille, jotka sitä eniten tarvitsevat.

Vasemmistohallituksen talouspolitiikka on siis kaikkea muuta kuin vastuullista.