Viime viikonloppuna Suomeen tuotiin Al-Holin leiriltä kaksi aikuista ja kuusi alaikäistä. Lapsia tulee auttaa, se on selvää, mutta terroristiseen toimintaan vapaaehtoisesti osallistuneet isis-äidit eivät Suomen tukea ansaitse. Nämä naiset ovat lähteneet vapaaehtoisesti Isisin kalifaattiin harjoittamaan ja tukemaan terrorismia.
Suojelupoliisin mukaan Al-Holista palaavat aikuiset ”todennäköisesti jatkavat terroristista toimintaa, verkostoituvat keskenään ja integroituvat jälleen kotimaisiin jihadistisiin verkostoihin”. Tässä valossa sisäministeri Maria Ohisalon vaiteliaisuus asian tiimoilta on outoa: ministerin tehtävä on suojella Suomen kansalaisia ja pelkkä isis-äitien seurantaan asettaminen tuskin tulee tässä asiassa riittämään. Ministeri Ohisalon tulisi ottaa mallia Tanskasta tai Saksasta, jossa isis-äidit otettiin säilöön heidän saavuttuaan maahan ja tutkinta heidän mahdollisista rikoksistaan aloitettiin heti.
Tämä tapaus on räikeässä ristiriidassa kotimaassa tapahtuvien lasten huostaanotto- ja kiireellisen sijoittamisen tapausten kanssa, joissa lapset erotetaan vanhemmistaan usein huomattavasti isis-äitien tapausta kevyemmin perustein.
En ymmärrä, miksi näitä terroristijärjestöön vapaaehtoisesti liittyneitä aikuisia ei eristetä muusta yhteiskunnasta siksi ajaksi, kunnes heidän mahdolliset rikoksensa on tutkittu ja tarvittaessa heitä on niistä rangaistu. Toivon kuitenkin, että viranomaisillamme on osaamista ja resursseja näiden alaikäisten saamiseksi uuden elämän alkuun. Lastensuojelulakia tulee kehittää siten, että lasten tasapainoinen kehitys voidaan turvata terroristisesta toiminnasta huolimatta.