Afrikassa elää noin 600 miljoonaa ihmistä ilman sähköä, eikä moniin paikkoihin saada sähköä ikinä pitkien etäisyyksien johdosta. Sähköttömillä alueilla ihmiset käyttävät puuta uunien ja hellojen lämmittämiseen ruoan laittoa ym. varten. Puuta on vähän ja erityisesti naisten ja tyttöjen aika kuluu päivisin puuta kerätessä ja hellaa operoidessa. Maasta kerätään ja nyhdetään kaikki irtilähtevä puu. Tällainen toiminta edistää aavikoitumista, sillä puut poltetaan pois eikä metsiä synny. Lisäksi asumuksissa ruokaa laittavat naiset ja tytöt ovat jatkuvasti alttiita savulle, mistä aiheutuu terveyshaittoja.

Jos puun poltto voidaan korvata aurinkosähkökeittimellä, vapautuu naisilta ja tytöiltä aikaa muuhun – esimerkiksi koulun käyntiin. Tämä olisi erittäin suotuisaa kehitystä, sillä erityisesti tyttöjen koulutustason nostamisen on todistettu vaikuttavan myönteisesti monien maiden ongelmiin. Jos elintasoa saadaan tällä tavoin Sambiassa ja muuallakin afrikassa nostettua, hyötyy siitä koko maailma, sillä hiilidioksidipäästöt vähenevät, aavikoituminen hidastuu, ihmiset viihtyvät ja tulevat paremmin toimeen kotiseuduillaan eikä synny tarvetta vaeltaa esimerkiksi eurooppaan. Lasten koulunkäyntimahdollisuudet paranevat.

Afstorin aurinkosähkökeittimellä voi ruoan laiton lisäksi ladata kännykkää ja muita laitteita, valaista asunnon, ottaa sähköä ulos vaikka televisiota varten minkä lisäksi uusimmissa malleissa on mobiilitukiasema, joten sen myötä käyttäjä saa myös internet-yhteyden. Aurinkosähkökeitin poistaa tarpeen polttaa puuta ruoan laitossa ja muissa kotitaloustöissä. Tämä on huikea edistysaskel monissa afrikkalaisissa kylissä. Ja laite on erityisen toimintavarma, sillä aurinkoa afrikassa riittää.

Lahjoitin yhden Afstor Oy:n tekemän aurinkosähkökeittimen Sambiaan. Keitin tulee Chiyumun kylässä asuvan perheen käyttöön. Keittimen valmistusta, toimitusta ja toimintaa voit seurata tämän linkin kautta: Jukan lahjoittama aurinkosähkökeitin.

Maksoin keittimen lahjoituksen omista varoistani ja se valmistetaan ja toimitetaan Sambiaan Afstor Oy:n ja Ari Piispasen toimesta avaimet käteen -periaatteella. Haluan lahjoituksen avulla konkreettisesti tukea ja seurata toimintaa, jossa huipputeknologiaa hyödyntämällä ratkaistaan ympäristöongelmia ja vielä siten, että ihmisten elämänlaatu samalla paranee. Odotan mielenkiinnolla laitteen toimintaa ja käyttökokemuksia. Uskon, että tällaisia ratkaisuja hyödyntämällä meidän on mahdollista taklata ympäristöongelmia ilman erityisiä kieltoja tai rajoituksia.

Lisää tietoa Afstorin aurinkosähkökeittimistä löytyy heidän verkkosivuiltaan osoitteesta www.afstor.com.