Sota ja kriisit ovat muuttaneet Kaakkois-Suomen asemaa. Itärajan hyvinvoinnin varmistaminen ei ole enää vain aluepolitiikkaa vaan koko Suomen turvallisuuskysymys. Alueella on hyvät menestymisen mahdollisuudet, mutta apuakin tarvitaan.


Lappeenrantalaisen kolmannen kauden kansanedustajan
Jukka Kopran (kok.) työtä sekä valtakunnan politiikassa kuin paikallispolitiikassa on leimannut viimeisen vuoden ajan Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa. Kopra on jäsenenä eduskunnan puolustusvaliokunnassa ja toimii samalla muun muassa Etelä-Karjalan maakuntahallituksen puheenjohtajana.

Puolustusvaliokunta on ollut tärkeässä roolissa Suomen Nato-tiellä ja maakuntahallituksessa on puolestaan jouduttu miettimään, miten paikallinen liike-elämä selviää rajakaupan vähenemisestä.

– Oppositiosta on vaikea vaikuttaa, mutta olimme kuitenkin kirittämässä  Suomen määrätietoista suhtautumista Venäjän hyökkäyssotaan ja että Suomi alkoi auttaa Ukrainaa. Sen myötä saatiin myös Nato-jäsenyys etenemään, Kopra summaa Kokoomuksen saavutuksia.

Kopra ja kokoomus ovat eduskunnassa keskittyneet muuhunkin kuin Ukrainan sodan vaikutuksiin.

– Olemme tuoneet esiin hallituksen politiikan heikkouksia. Sen perusteella mitä kansalaisten kanssa on tuolla kentillä jutellut, pääministeri Sanna Marinin (sd) johtamaa velkavetoista talouspolitiikkaa ei vain voi enää jatkaa, kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtajana toimiva Kopra toteaa.


Lisää poliiseja

Kokoomus on Kopran mukaan myös tuonut esiin jengirikollisuuden ongelmat.

– Haluamme tiukennuksia ei-työperäiseen maahanmuuttoon ja tässä asiassa hallitus on ollut varsin löperö.

Kopra nostaisi poliisien määrän muutamassa vuodessa 7 000:sta 10 000:een. Lisäksi rangaistuksia pitäisi koventaa.

– Poliiseilla pitäisi olla paremmat mahdollisuudet puuttua välittömästi rikollisen elämän hyötyihin – jengi-ihmisillehän on hyvin tärkeää bling bling -kultakaulaketjut, sormukset ja hienot autot. Nämä pitää voida takavarikoida helpommin, kuten Ruotsissa.

Kopran mielestä pelkät ”kovat keinot” eivät kuitenkaan riitä.

– Tarvitsemme sosiaalityötä ja harrastuksia nuorille – jos ei saa kotoa eväitä elämälle, yhteiskunnan pitää pystyä tarjoamaan oikeanlaisen elämän mallia.

 

Työnteko kunniaan 

Haasteita riittää luonnollisesti seuraavallakin vaalikaudella.

– Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta pitää pelastaa ja Suomi pitää saada nousuun. Työnteko, yrittäminen ja ahkeruus on palautettava kunniaan. Jos on terve ja työkykyinen, silloin ei lähtökohtaisesti eletä toisten kustannuksella.

– Pitää tehdä kaikki sen eteen, että ihmisten kannattaa mennä töihin eikä istua kotona. Ja kun tekee töitä, siitä saatava raha täytyy pystyä pitämään – veroja korottamalla tämä maa ei nouse.

 

Kaakkois-Suomi kärsii sodasta

 Kopra näkee, että Ukrainan sota on lähentänyt suomalaisia eduskuntapuolueita turvallisuuspolitiikan kysymyksissä.

– Elämme vakavia ja vaarallisia aikoja, mutta luotan ja tiedän, että meillä Suomessa on systeemit hyvin kunnossa. Niin oikealla kuin vasemmalla pääsääntöisesti ajatellaan isänmaan parasta.

Joka tapauksessa Ukrainan tilanne heijastuu monella tavalla Suomeen ja Kopran kotialueeseen, Kaakkois-Suomeen.

– Moni on jäänyt työttömäksi sodan takia. Talous kärsii enemmän kuin muualla Suomessa. Olemme idän ja lännen rajalla, EU:n ja Venäjän rajalla ja jatkossa Naton ja Venäjän rajalla– monella tapaa siis polttopisteessä ja siksi on tärkeää, että alueen elinvoima säilyy. Se on tärkeä turvallisuuskysymys koko EU:lle.

Onneksi kotialueelta löytyy paljon hyvää.

– Meillä on loistava yliopisto, upeat vihreät teknologiat, mahtavia innovaatioita syntyy koko ajan. Yliopiston resursseja tulee kasvattaa esim. valtion pääomituksella. Metsäteollisuutemme tekee innovaatioita, joilla muutetaan maailmaa paremmaksi. Mutta tarvitsemme myös buustausta, ja siinä valtiolla ja EU:lla on velvollisuus auttaa.