Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen kirjoitus Ilkka-Pohjalaisessa 18.2. heijastelee keskustan kannatus- ja identiteettipaniikkia. 

Kurvinen kiukuttelee Kokoomukselle, mutta jalan polkemiselle ei ole perusteita. Kokoomus on oppositiossa tarjonnut vastuullisen vaihtoehtonsa, joka tukee työllisyyttä ja yrittäjyyttä. Keskusta osallistuu vapaaehtoisesti hallitukseen ja on vihervasemmiston vastuuttoman talouspolitiikan takaaja. Ymmärrän, että tällainen  toiminta turhauttaa Kurvista.

Keskustan ensimmäinen kynnyskysymys hallitukseen menolle oli julkisen talouden tasapaino. Käytännön toimissa tämä ei ole näkynyt. Hallituksessa keskusta on siunaamassa toimia, jotka lisäävät velkaa ja vähentävät työllisyyttä.

Eduskunnan riippumaton tietopalvelu laski viime syksynä, että hallituksen kuluvaa vuotta koskevat verotuksen ja sosiaaliturvan muutokset laskevat työllisyyttä 5000 hengellä. Talousasiantuntijat ulkomaita myöten varoittelevat hallitusta nopeasta velkaantumisesta.

Viime vaalikaudella Kokoomus ja Keskusta laittoivat Suomea yhdessä kuntoon. Velkaantuminen saatiin taittumaan ja 140 000 suomalaista sai töitä. Nyt Keskusta on tehnyt täyskäännöksen ja on mukana vihervasemmiston rintamassa lykkimässä Suomea taloudelliseen alamäkeen.

Hallitus jakaa rahaa, jota ei ole. Etuuksia luvataan jälkipolvien laskuun. Suomenmaa-lehdestä lähtien on kyselty hallituksen olemattomien työllisyystoimien perään. Omiltakin alkaa usko loppua. 

Leuanlouskutuksen sijaan Kurvisenkin kannattaisi panostaa työllisyystoimien valmisteluun. Mallia voi katsoa Kokoomuksen vaihtoehtobudjetista. Sieltä löytyy asiantuntijoiden vahvistamia keinoja, joilla saataisiin Suomen vähintään 60 000 uutta työllistä.

Kokoomus puolustaa ahkerien palkansaajien ja yrittäjien asiaa. Esitimme viime syksynä miljardin kevennystä työn ja yrittäjyyden verotukseen. Oman työn ja yrittäjyyden hedelmistä pitää jäädä enemmän myös tekijälle itselleen. Kevennys olisi koskenut myös koko työuransa ahertaneita eläkeläisiä.

Eduskunnan tietopalvelu laski hallituksen budjetin ja kokoomuksen vaihtoehtobudjetin vaikutukset eri kotitalouksille. Hallituksen toimet laskevat palkansaaja- ja yrittäjäperheiden tuloja tälle vuodelle. Kokoomuksen vaihtoehdossa sekä palkansaaja- että yrittäjäperheillä olisi yli 400 euroa enemmän vuodessa käytössään, kun omasta työstä jää itselle suurempi siivu. 

Paikallisen sopimisen laajentuminen kaikille työpaikoille oli lähellä viime kaudella. Puhetta riitti, mutta tiukassa paikassa muilta hallituspuolueilta jäivät teot tekemättä. On positiivista, jos vihjailut paikallisen sopimisen etenemisestä pitävät nyt paikkansa.

Me Kokoomuksessa uskomme, että hallituksen saamattomuudesta huolimatta eduskunnan enemmistö tukee paikallisen sopimisen vapauttamista kaikkiin yrityksiin. Myös pieniin, joissa tutkimustenkin mukaan on paras työilmapiiri. Siksi Kokoomus on valmistelemassa lakialoitetta, jossa aito paikallinen sopiminen laajennetaan koskemaan kaikkia yrityksiä. 

Muutos saadaan läpi eduskunnasta, kunhan hallituspuolueet Keskusta ja RKP eivät sitä ole hallitusrintamassa torppaamassa. Aika näyttää, ovatko Kurvinen ja kumppanit todella yrittäjien puolella vai vasemmistohallituksen vastuuttomuuksien nöyriä takuumiehiä