Kokoomus kantaa huolta tavallisten työtätekevien suomalaisten verotuksen kiristymisestä. Ensi vuonna verotus kiristyy monella työtä tekevällä. Syy tähän on, että veroluonteiset maksut nousevat, eikä hallitus tätä palkansaajille korvaa toisin kuin edellinen hallitus. Siis keskituloisille suomalaisille jää vähemmän itse tienatusta palkasta rahaa lompakkoon kuin tänä vuonna.

Olemme käyttäneet verotuksessa vertailukohtana Ruotsia. Keskituloisen suomalaisen palkkavero on lähes viisi prosenttia korkeampi kuin Ruotsissa. Hieman yli 40 000 euron vuosituloilla suomalaiselle jää noin 2 000 euroa vähemmän käteen kuin ruotsalaiselle. Puhumme siis tavallisista ihmisistä, emme kovimmista tienaajista.

Samaan aikaan tienatusta lisäeurosta verotetaan jo 34 000 euron vuosituloilla lähes puolet valtiolle, 49 000 euron vuosituloilla yli puolet. Se ei kannusta tekemään lisää työtä. Ja juuri työn teon ja työpaikkojen määrästä kokoomus on huolissaan.

Miksi näin? Koska tärkeät hyvinvointipalvelut, kuten neuvolat, koulut, kirjastot ja terveydenhuolto rahoitetaan suomalaisesta työstä saatavilla tuloilla. Korkea verotaso on jo nyt johtanut työhalujen vähenemiseen. Järkevästi toimien valtion verotuotto voi kasvaa, vaikka tuloverotuksen tasoa lasketaan.

Kokoomus tekee kaikkensa, että Suomi on hyvinvointiyhteiskunta ja palveluita saavat kaikki suomalaiset tulotasosta riippumatta.

Yritysten verotusta tulee uudistaa siten, että kannattaa satsata kasvuun ja ottaa töihin. Olemme huolissamme myös harmaasta taloudesta. Verotulojen tulee pysyä Suomessa eikä lentää veroparatiisisaarille. Siksi olemme kitkeneet harmaata taloutta hallitusvastuussa ollessamme. Toivottavasti tämäkin hallitus puuttuu asiaan tehokkaasti ja aidosti, eikä harmaan talouden ehkäisy jää korulauseiksi kuten nyt näyttää.

Hyvinvointi syntyy työstä eikä ankarasta verottamisesta. Kaiken työnteon pitää aina kannattaa. Sen puolesta kokoomus tekee työtä.

Kirjoitus julkaistu alunperin Etelä-Saimaassa 15.10.2019: Kokoomus tekee kaikkensa turvatakseen hyvinvointipalvelut