Venäjää jatkaa hyökkäyssotaansa Ukrainassa nyt jo toista kuukautta. Ukraina on onnistunut pysäyttämään Venäjän etenemisen. Venäjän pyrkimys Ukrainan alistamiseen ja Kiovan haltuunottoon näyttää epäonnistuvan ja Putin on alkanut muuttaa tarinaansa sodan tavoitteista kasvojensa pelastamiseksi. Hänen mukaansa tavoitteet onkin kohta saavutettu ja kohta aselevosta voidaan neuvotella. Tämä sepite toiminee Venäjällä jonkin aikaa, mutta ei ikuisesti.

Lännessä on ymmärrettävä, että Ukrainan sota on jo nyt Venäjän valtiolle nöyryytys, jota se ei ikinä unohda ja Venäjä hakee hyvitystä ennemmin tai myöhemmin. Aikajänne tämän hyvityksen hakemiseen voi olla vuosia tai kuukausia. Katkeruus, uhriutuminen ja revanssihenki ovat jo pitkään olleet olennainen osa Venäläistä ajattelutapaa.

Miksi Venäjä toimiin näin aggressiivisesti? Siksi, koska se voi ja länsi antaa sille tilaa! EU ja Yhdysvallat ovat ilmoittaneet, että sota ei saa eskaloitua eivätkä länsivallat sulje Ukrainan ilmatilaa. Venäjälle tämä on avoin valtakirja sotatoimille, joten se tulee jatkamaan aggressioitaan, kunnes se saavuttaa tavoitteensa Ukrainassa tai se lyödään.

Putin on oikeassa väittäessään länttä heikoksi.  EU:n ja länsivaltojen on mietittävä miten Venäjä pysäytetään ja ryhdyttävä tarvittaviin toimenpiteisiin.

Venäjän televisiopropagandassa puhutaan muun muassa kolmannesta maailmansodasta, sodasta NATOa vastaan, Suwalkin käytävän avaamisesta Kaliningradiin jne.  Valitettavasti puolet venäläisistä uskoo tähän valtion propagandaan. Meillä lännessä taloudellisten pakotteiden merkitys ylikorostuu, vaikka tosiasiassa pakotteilla ole niin suurta merkitystä Venäjän johdolle kuin lännessä kuvitellaan. Venäjän kansa kyllä kärsii, mutta Venäjän valtion propaganda kääntää sen länsimaiden syyksi ja kansan katkeruus länttä kohtaan Venäjällä lisääntyy.

Mahdollinen rauha Ukrainassa on vain aikalisä, jonka jälkeen Venäjä jatkaa aggressioitaan uudestaan Ukrainassa tai jossain muualla. Kaiken nähdyn ja sanotun perusteella näyttää siltä, että nykyisen Moskovan hallinnon pyrkimykset imperiumin rakentamiseksi väkivaltaa käyttämällä jatkuvat ja tämä voi muuttua vain jos valta Moskovassa vaihtuu.

Turvallinen Eurooppa ei palaa, vaikka näennäinen rauha syntyisikin. On moraalitonta ja sinisilmäistä ylläpitää suhteita ja kaupankäyntiä Venäjälle ennen kuin Venäjän valtionjohto on vaihtunut. Riippumatta siitä, mitä Ukrainassa tapahtuu, Suomen on toimittava. Maamme sotilaallista puolustuskykyä on vahvistettava ja meidän on liityttävä Natoon.

Keskustelu NATO:n liittymisestä on käynnissä, kansalaisten silmät ovat avautumassa ja vaikuttaa siltä, että Nato -jäsenyyden merkitys Suomen turvallisuudelle aletaan ymmärtää. Asian muodollinen puoli selvityksineen ja varsinaisine hakemuksineen ottaa kuitenkin oman aikansa.

Sekä Natoon liittymistä kannattavilla, että sitä vastustavilla on sama motiivi: Venäjän pelko. Liittymällä Natoon Suomi saa turvatakuut Venäjän uhkaa vastaan. Naton ulkopuolella suoja Venäjän uhkaa vastaan on heikompi, koska olemme yksin. Naton ulkopuolelle jääminen tarkoittaa sitä, että Venäjä säilyttää itsellään mahdollisuuden käyttää aseellista voimaa Suomea vastaan.

Suomen Nato-jäsenyys tasapainottaisi tilannetta Pohjois-Euroopassa. Kova kovaa vastaan on tilanne, jonka Moskovan silovikit ymmärtävät – Venäjä kunnioittaa vain voimaa!