Kokoomuksen kansanedustajat Timo Heinonen ja Jukka Kopra vaativat hallitukselta toimia polttoaineiden hintojen kuriin saamiseksi. Polttoaineiden hinnat ovat ennätyksellisen korkealla ja edustajien mukaan hintataso on nyt liian suuri Suomessa, jossa suurimmassa osassa maata ei ole toimivaa joukkoliikennettä.

-Maakunnissa moni ajaa päivittäin kymmenien kilometrien työmatkoja ja työssä käymisen kustannukset ovat nousseet rajusti polttoaineiden kallistuessa. Pelkästään viimeisen vuoden aikana dieselin hinta on noussut lähes 30 senttiä litralta, ja tästä aiheutuu paljon ajaville satojen eurojen vuosittainen lisäkustannus, sanoo Kopra.

-Maassa, jossa on pitkät etäisyydet ja toimeentulo ja perheiden liikkumiskyky on oman auton varassa, liikkumisen kustannusten tulee pysyä kohtuullisina. Asia on valtion vastuulla, linjaa Kopra.

Hinnannousulla on ollut haitallinen vaikutus myös ammattiliikenteeseen. Yksittäisen ajoneuvoyhdistelmän vuotuiset kustannukset ovat saattaneet nousta jopa kymmeniä tuhansia euroja vuodessa dieselin hintojen nousun takia.

-Erityisesti ammattiliikenteen kilpailukyky on kärsinyt hintakehityksestä. Diesel on muissa maissa halvempaa ja ihmettelen, miksei hallitusohjelmassakin mainitun ammattidieseljärjestelmän edistämiseksi olla tehty mitään, sanoo Heinonen.

Hallitusohjelman mukaan ammattidieselin käyttöönoton mahdollisuuksia tulee selvittää. Kyse on EU:n energiaverodirektiivi tarjoamasta mahdollisuudesta verottaa kevyemmin kuorma- ja linja-autoissa käytettävää dieseliä.

-Valtionvarainministeri Saarikko on vähätellyt hintaongelmaa, mutta nyt polttoaineiden hintojen nousu alkaa näkyä kuljetusten, sekä ruoan tuotannon että ruoan hinnoissa, jatkaa Heinonen.

Kokoomusedustajien mukaan hallituksen tulisi muuttaa polttoaineiden verokohtelua siten, että liikkumisen kustannukset alenevat ja pysyvät kohtuullisella tasolla niin yksityisille ihmisille kuin yrityksillekin.