Virginian kansalliskaarti (Virginia National Guard) oli yksi puolustusvaliokunnan USAn käynnin keskeinen kohde. Tapasimme kaartin johdon ja keskeisiä henkilöitä ja kävimme läpi kaartin toimintaa, resursseja sekä keskustelimme Suomen ja Virginian kansalliskaartin välisestä yhteistyöstä. Virginian kansalliskaartin päämaja on Richmondissa, jossa vietimme kokonaisen päivän.

USA:n Kansalliskaartin toiminta muistuttaa suomalaista järjestelmää siinä, että ammattiupseereita ja -toimiupseereita lukuunottamatta toimijat ovat reserviläisiä. Harjoituksia on vaan rutkasti enemmän kuin Suomessa keskimäärin, jopa useita päiviä kuukaudessa.

Kaartin maavoima-osastoon (Virginia Army National Guard) kuuluu yli 7000 sotilasta ja ilmataisteluosasto (Virginia Air National Guard) koostuu noin 1300 henkilöstä.

Virginian kansalliskaartin sotilaallisiin tehtäviin kuuluvat muun muassa ilmaherruustehtävät moderneilla ja suorituskykyisillä F-22 hävittäjillä. Kaartin maavoimakomponentti toteuttaa keskeisiä taistelutehtäviä. Lisäksi Virginian kansalliskaartin vahvoja kyvykkyyksiä ovat tiedustelu ja kyberoperaatiot.

Kaiken kaikkiaan, Virginian kansalliskaarti on hyvin koulutettu ja vahva sotilasorganisaatio, jonka edistyneet suorituskyvyt eivät jääneet epäselviksi. Tästä porukasta kuullaan vielä!