Puolustusvaliokunta vieraili USA:n matkallaan viikolla 17 Naton esikunnassa Norfolkissa, Virginian Kansalliskaartissa ja osavaltion kongressissa ja senaatissa Richmondissa sekä mm. Pentagonissa, Yhdysvaltain kongressissa sekä useissa merkittävissä ulko- ja turvallisuuspolitiikan tutkimustyötä tekevässä organisaatiossa.

Matka kesti kuusi päivää ja delegaatioon kuuluivat Hanna Holopainen, Hanna Räsänen, Tuula Väätäinen, Mika Kari, Juha Mäenpää, Jari Ronkainen, Timo Heinonen, Jari Limnell, valiokuntaneuvos Heikki Savola ja minä itse. Suomen suurlähetystö suurlähettiläs Mikko Hautalan johdolla vastasi järjestelyistä. Erityisen suuren kiitoksen ansaitsevat puolustusasianneuvos Mari Eteläpää sekä puolustusasiamies eversti Juha Helle.

Norfolkissa kävimme läpi ajankohtaisia ja tulevia puolustusliitto Naton asioita. Richmondissa kansalliskaartin edustajien kanssa käydyt keskustelut ja heidän toimintaansa perehtyminen oli erityisen arvokasta ja vaikuttavaa. Virginialaisilla on osaamista ja kyvykkyyksiä, jotka yhdistettynä suomalaisten vastaaviin parantavat liittoutuneiden puolustuskykyä.

Pentagonissa käynti oli luonnollisesti kiinnostava ja sisällöltään runsas. Isossa talossa oli aikamoinen huiske ja höyry suorastaan nousi korvista kun aivot omaksuivat briiffauksissa uutta tietoa. Tapaamiset Washington D.C:n tutkimuslaitoksissa olivat intensiivisiä ja keskustelu vilkasta.

Isännät olivat kaikkialla vähintään yhtä kiinnostuneita saamaan meiltä tietoa Suomen turvallisuuspolitiikasta kuin me kuulemaan heidän esitelmiään ja näkemyksiään. Tietoa jaettiin matkalla siis molempiin suuntiin. Oli ilo havaita, että Suomen turvallisuuspoliittinen asema ja tilanne tunnetaan USA:ssa hyvin. Suomen lisäarvoa Natoon ja suomalaisten osaamista, erityisesti sotilaidemme, arvostetaan todella korkealle.