Tiedote 26.10.2020
Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen Kopra ja Heinonen: Tiukka ei Keskustan esittämälle liikenteen paikannusmallille

Kokoomuksen kansanedustajat Jukka Kopra ja Timo Heinonen torjuvat keskustan esittämän siirtymisen paikannusmalliin liikenteen verotuksessa. Jonkinlaiseen satelliittiseurantaan perustuva verotusmalli on tyrmätty jo lukuisia kertoja vuosien aikana, mutta keskustan johdolla se nousi jälleen uudelleen esille.

”Autojen jonkinlaiseen seurantaan perustuva verotusmalli on investointina kallis niin yhteiskunnalle kuin vanhan autonkin omistajalle. Se on myös vuosikustannuksiltaan kallis. Meillä on jo olemassa kulutukseen eli matkaan perustuva verotusmalli eli polttoainevero ja myös muita keinoja on olemassa alueelliseen oikeudenmukaisuuden vahvistamiseksi”, toteaa Kokoomuksen Jukka Kopra.

Kokoomuksen kansanedustajat ovat huolissaan siitä, että seurantaan perustuva liikenteen verotusjärjestelmä lisäisi merkittävästi liikenteen jo nyt suurta verotaakkaa. Kokoomuslaiset haluavat kuitenkin etsiä keinoja mahdollistaa autoilu jatkossakin koko maassa.

”Yksi selvittämisen arvoinen vaihtoehto on laskea vuotuista ajoneuvoveroa maaseudulla eli siellä missä ilman omaa autoa ei tule toimeen ja tiet eivät ole parhaassa mahdollisessa kunnossa. Tämä olisi tärkeä oikeudenmukaisuusteko pitkien etäisyyksien maassa”, ehdottaa Timo Heinonen ja alleviivaa, että liikenteen kokonaisverotaakkaa ei enää ole mahdollista nostaa.

Keskustalaisen jo eroamaan joutuneen valtiovarainministeri Katri Kulmunin esittelystä tehtiin kuluvana vuonna jo koko 2000-luvun suurin kertakorotus polttoaineveroon. Myös keskustalaisen valtiovarainministeri Matti Vanhasen johdolla valmisteltu vuoden 2021 valtion talousarviokin pitää sisällään verotaakan lisäämistä liikenteelle.

”Nyt nykyisen Marinin hallituksen aikana liikenteen verotusta on vain koko ajan korotettu. Oman auton käyttö tulee näin koko ajan tukalammaksi. Kokoomus esitti viime viikolla, että autoilun verotusta pitää kuitenkin uudistetaan. Me esimerkiksi haluamme luopua autoverosta ja uudistaa näin autokantaamme nopeammin vähäpäästöiseksi. Autoa tarvitaan isossa osassa maata ja siksi oman auton käyttö pitää olla mahdollista myös jatkossa”, toteavat Kokoomusedustajat.

Lisätiedot:

Timo Heinonen, puh. 09 432 3164

Jukka Kopra, puh. 09 432 3082