Sääntelyn purkamiseen liittyvä keskustelu käy kovalla paineella. Yhä laajemmin aletaan havaita, että terveen järjen käyttö on Suomessa korvattu kahlitsevalla lainsäädännöllä, kielloilla, luvilla ja valvonnalla.

Erityisesti alkoholiin liittyvät määräykset ja rajoitukset ovat meillä omaa luokkaansa.
Aivan oma sääntely- ja lupalabyrinttinsä on säädetty pienimuotoisen alkoholijuomien valmistajien kiusaksi. Tarkoitan muun muassa pienpanimoita ja viinitiloja.

Kirjoitin aikoinaan suomalaisten viinitilallisten paineista sääntöjen puristuksessa .

Suomalainen erikoispiirre on, että meillä myytäväksi tarkoitettua tilaviiniä saa tehdä kaikista muista marjoista ja hedelmistä, mutta ei viinirypäleistä. Syy tähän on Alkon monopoli ja EU-sääntely.

Viiniksi saa kutsua vain rypäleistä valmistettua viiniä, muista raaka-aineista valmistettuja viinejä nimitetään tilaviineiksi. EU tulkitsee, että Alkon monopolin johdosta suomalaiset rypäleviinit olisivat etulyöntiasemassa, sillä niitä myytäisiin Alkon lisäksi suoraan tiloilta, kun taas tuontiviinien ainoa jakelukanava on Alko. Tällä perusteella suomalaisten rypäleviinien, siis oikean viinin, kaupallinen valmistus ja myynti on kielletty.

Näin on siis torpattu suomalaisen viininvalmistuskulttuurin kehittyminen. En usko, että etelä-euroopan viinimaissa alistuttaisiin tällaiseen. Väitän, että Suomessakin tämä ongelma voidaan ratkaista paikallisesti jos vain haluttaisiin.

Paras ratkaisu tietenkin on Alkon monopolin purku ja viinien myynnin salliminen maitokaupoissa. Joku muukin keino varmasti löytyy.

Viinitilat toimivat haja-asutusalueilla ja menestyessään voisivat osaltaan lisätä työtä ja hyvinvointia maaseudulla. Jos se vain sallitaan.

 

Kuva: Jeffrey Keeton, Grape Stomping, cc-by 2.0.