Jukka Kärnä (sd) otti kantaa Kokoomuksen johdon toimintaan ja kansanedustaja Ben Zyskowiczin esittämään säästölistaan väittämällä, että listan julkistaminen on osoitus johtajuuskriisistä puolueessa. Väite on tuulesta temmattu ja perätön.

On harmillista, että hallituksen ollessa vaikeiden haasteiden edessä valtiovarainministeripuolueen kansanedustaja keskittyy riidan haastamiseen päätösten tekemisen sijasta. Onko pikkupolitikointi palstatilan toivossa tärkeämpää kuin isänmaan asioiden hoitaminen?

Pitkäaikaisen parlamentaarikko Zyscowiczin säästölista tuntuu kovasti sapettavan Kärnää. Niin sanottu Benin lista on erinomainen keskustelunavaus julkisen talouden tilasta. Lista sisältää myös kovia toimia, mutta se oikaisisi talouttamme merkittävästi.

Jos valtion ja kuntien velkaantumista ei lopeteta, edessä on palveluiden rapautuminen. Vastuunkantoa tarvitaan, mutta se ei voi tapahtua toisten – lapsiemme – piikkiin vaikka se Kärnälle mieluista olisikin. Velanotto ja elvytys eivät maatamme pelasta.

Suomi tarvitsee ryhtiliikkeen, sillä vain terve talous takaa, että voimme turvata tärkeät palvelut ja hyvinvoinnin suomalaisille. Nyt on tosi kyseessä, mutta vääryyksien lietsonnalla asioita ei ratkaista.

Kärnä tulkitsee, että Benin listan julkaisu kertoo puheenjohtaja Stubbin heikosta asemasta. Kun SDP:n silloinen varapuheenjohtaja Liisa Jaakonsaari julkaisi oman ”Liisan listansa”, Paavo Lipponen oli SDP:n puheenjohtaja. Oliko Lipponen siis Kärnän mukaan heikko johtaja?

Tuolloin puolue keskittyi isänmaan asioiden hoitamiseen ja ratkaisujen hakemiseen. Lipposen kaltaisia suoraselkäisiä demaripoliitikkojakin kaivattaisiin nyt enemmän kuin koskaan kantamaan vastuuta. Näköpiirissä ei vain ole ketään.

Suomen suunta on saatava kääntymään. Velkaantuminen on saatava kuriin ja se tarkoittaa myös vaikeita päätöksiä. Mekastamisen sijasta on toivottavaa, että myös SDP kykenee kertomaan uskottavasti, miten Suomen talous saadaan terveelle pohjalle. Kärnän nykyreseptillä se ei tule onnistumaan.