Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan puolustusministerit ja Islannin ulkoministeri allekirjoittivat viime viikolla sopimuksen ja julkilausuman maiden välisen puolustusyhteistyön kehittämisestä. Tarkoitus on järjestää yhteisiä sotaharjoituksia, harmonisoida materiaalituotantoa, jakaa tiedustelutietoa ja yhdistää voimia kyberpuolustuksessa.

Toteutuessaan tällainen yhteistyö on erittäin kannattavaa ja edistää maamme puolustusta ilman että kustannukset olennaisesti nousevat. Kyky yhteisiin pohjoismaisiin sotilaallisiin operaatioihin nostaa hyökkäyskynnystä Suomeen, sillä mahdollisen maahantunkeutujan on huomioitava se mahdollisuus, että yhteistyökumppanit voivat tulla apuun vaikkei varsinaista sotilasliittoa ja sopimusta yhteisestä puolustuksesta olisikaan.

Materiaalituotannon – esimerkiksi ampumatarvikkeiden – tuotannon koordinointi yhdessä ja tiedustelutiedon jakamisen edut ovat kiistattomat. Kun ampumatarvikkeita tuotetaan hajautetusti eri puolilla pohjoismaita ja niiden toimittamisesta on etukäteen sovittu, saadaan niitä kriisin aikana tuotettua maahamme nopeasti lisää.

Kyberpuolustuksessa verkostoituminen kasvattaa vaikutuskykyä eikä omiin järjestelmiin tarvitse investoida niin paljon rahaa.

Venäjä on ilmaissut närkästyksensä pohjoismaiden sovittua puolustusyhteistyönsä tiivistämisestä. Voi ihmetellä miksi, sillä kyse on nimenomaan puolustuksen vahvistamisesta, mikä lisää alueen vakautta ja edistää rauhaa. Puolustusyhteistyössä kyse on nimenomaan puolustuksesta, ei muusta. Tästä luulisi olevan Venäjällekin hyötyä.

Herää kysymys, millaisia aikeita Venäjällä on Suomen tai pohjoismaiden suhteen jos puolustuskyvyn paraneminen täällä sitä näin kovin huolettaa.

Onko pyrkimys tosiaankin vaikuttaa Suomen eduskuntavaalien lopputulokseen, kuten linkin takaa löytyvässä Ulkopoliittisen instituutin tutkijan haastattelussa uumoillaan? Kuvitellaanko Venäjällä, että ihmiset Suomessa äänestäisivät toisin kun Moskovasta näin ärähdetään? En usko suomalaisten tällaisesta hätkähtävän.

Puolustusyhteistyötä tulee kehittää pohjoismaiden kesken linjatuin keinoin eikä asiassa ole syytä aikailla.

 

Alkuperäinen pohjoismaisesta yhteistösopimuksesta kertova Aftenpostenin artikkeli löytyy täältä:

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Russian-aggression-Nordic-states-extend-their-military-cooperation-7975109.html

Iltasanomien artikkeli

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1428806739601.html