Kesäkissanristiäisistä koulujen alkuja odottelemaan palaavat kansanedustajat yrittävät keksiä kilvan mitä vaan median kesänälkään. Valitettavasti Suomi-Areenat sun muut ovat pilanneet koko homman – normi-hevontuotosta ja sensemmoista on riittänyt jopa Hesarinkin otsikoihin pitkin kesää. 

Vieläkö voi olla paluuta entisaikoihin jolloin ehdotuksella Karjalan vaihtamisesta Ahvenanmaahan pääsi viikoksi lööppeihin? No, ehkäpä uhkaus keskioluen myynnin siirrosta kaupoista Alkoon löytää itsensä samaan kategoriaan. Varsinkin jos ehdottaja on ministeri.

Aika ajoin tehdään kyselyitä, joilla mitataan puolueiden kannatusta. Viimeisimmissä kannatusluvuissa on enemmän vaihtelua kuin normaalissa virhemarginaalissa mutta kuitenkin vähemmän kuin pidemmässä historiallisessa tarkastelussa. Ei kuitenkaan kaikkien puolueiden osalta.

Pidempiaikaisessa trendissä yksi seikka on selvä: useamman vuoden räpiköinnistä ja rimpuilusta huolimatta sosiaalidemokraatit menettävät asemiaan. Koko ajan.

Monet miettivät, miksi demareiden kannatus laskee. Onko ongelma mainostoimistossa, taloussuhdanteissa, eikö ”viesti mene perille” vai mitä ihmettä?

Minulle asiassa ei ole mitään ihmeellistä – viesti on mennyt perille, kansa tahtoo toisin ja tämä on vääjäämätöntä historiallista kehitystä.

SDP:n alkuperäinen aate – sosialismi – on tullut tiensä päähän eikä puolueessa olla keksitty mitään tilalle. Työväen puolue? Sallikaa minun nauraa.

Demareilla oli aikansa ja paikkansa – 100 vuotta sitten. Sillon työläisiä varmastikin riistettiin, oli ihmisiä jotka eivät välittäneet heikommista ja asiaa nostettiin esiin. Tänään on toisin. Jokainen puolue pitää kunnia-asianaan huolehtia ihmisten hyvinvoinnista.

Puolueen pääaktiviteetit – valtionvarainministeriydestä huolimatta – keskittyvät tempputyöllistämiseen, ay-satraappien toimeentulon turvaamiseen, sosiaali- ja terveyssektoriin ja epämääräiseen riekkumiseen työväen etujen ajamisesta.

Väitän, että jokainen suomalainen pienyrittäjä ymmärtää duunarin asemaa paremmin kuin kukaan demari. Tänäänkin yrittäjät tekevät duunarin eteen enemmän töitä kuin yksikään demari. Jokainen duunari tietää tämän. Demarit eivät. Tuntuu, että he tekevät kaikkensa, ettei Suomessa olisi duunareita. Pää tulee ennenpitkää vetävän käteen.

Onkohan demareiden eduskuntaryhmässä työläisiä?  Siis sellaisia, jotka demari-ideologian mukaan ovat yksityisellä työnantajalla oikeissa töissä?  Joitain kuulemma on, mutta olisi hyvä saada nimiä kehiin.

Tempputyöllistämistä ei tarvita. SoTe-asiat ovat meille kaikille tärkeitä. Jokainen puolue edistää ja arvostaa niitä, aivan kuten arvostamme ympäristöä ja luonnonsuojelua, mikä sekään ei aiemmin ollut itsestäänselvyys.

Ymmärrän politrukkien hätäännyksen ja suhtaudun myötätunnolla demarirälssin julkisuudessa esittämiin hätähuutoihin.

Syksyn budjettiriihessä on vähän puitavaa mutta paljon työtä. Suomi on saatava nousuun ja se tapahtuu avoimella ja rehellisellä yrittämisellä sekä työnteolla. En usko, että kukaan selviää helpolla.

Nakkikioskirähinöinti napinpaukutteluineen ei tätä hommaa ratkaise. Kyllä me riidellä osaamme, mutta ei se meitä auta. Nyt pitää jokaisen vastuuta tuntevan poliitikon tehdä työnsä kunnolla jotta Suomen asiat saadaan oikealle radalle.

Jukka Kopra
Kaakkois-Suomen kansanedustaja, kok