Taloutemme madonluvut ovat karua luettavaa. Alkukeväällä hallitus kokoontuu talousriiheen pohtimaan rahojen riittämistä.

On vaara, että suistutaan ajattelemaan vain veronkorotuksia ja menoleikkauksia. Näillä keinoin saatetaan saada nopeasti luvut näyttämään hyviltä, mutta on riski, että yritykset, työntekijät ja palvelut runnellaan entistä huonompaan kuntoon.

Tulee katsoa pidemmälle tulevaisuuteen ja tehdä asioita, joilla saamme talouden nousuun ja verotulot kasvuun ilman veronkorotuksia. Keinoja on monia ja Kaakkois-Suomi on vajaasti hyödynnetty voimavara.

Venäläisturismin ja ostosmatkailun kasvua on nopeutettava ja laajennettava turistien mahdollisuuksia käydä ja asioida Suomessa. Tämä onnistuu kolmella toimenpiteellä joilla on mahdollista luoda satoja ellei tuhansia uusia työpaikkoja ja generoida verotuloja joiden määrä on moninkertainen vaadittavaan investointiin nähden.

Rajan toisella puolella on turisteja ja rahaa – pallo on meillä.

Ensiksikin, rajanylityskapasiteetti on kaksinkertaistaistettava Suomen puolella. Tarvitaan lisää virkoja ja lisää kaistoja jotta ylitys on mahdollisimman sujuvaa. Viisumivapaus ei ole olennainen asia tässä vaiheessa. Nykyinen matkailijavirta tuottaa n. miljardin euron liikevaihdon Suomeen – mitä tapahtuu matkailijamäärän kaksinkertaistuessa?

Toiseksi, Kaakkois-Suomesta tulee tehdä rajakaupan erityisalue ja helpottaa kaupan suuryksiköiden kaavoittamista ja rakentamista alueelle.

Kolmanneksi, tiet Vaalimaan ja Nuijamaan raja-asemilta VT-6:lle ja E18:lle on modernisoitava ja pantava kuntoon, mieluiten nelikaistaisina. Yhteistyössä venäläisen osapuolen kanssa on pyrittävä vaikuttamaan siihen, että samanlainen tiestön perusparannus tehdään Venäjän puolella.

Kaakkois-Suomen erikoisasema on strategisesti tärkeä kaikkien kannalta. Kaakon tuottamilla veroeuroilla voidaan rahoittaa koko Suomen hyvinvointia. Investointina kyse on muutamasta kymmenestä miljoonasta, muutamassa vuodessa saatavat verotuotot satoja miljoonia euroja.

Jukka Kopra
kansanedustaja