Hallitus linjasi maan talouden suuntaviivoja ennen pääsiäistä pitämässään kehysriihessä. Esitykset olivat hallituspuolueiden yksimielisesti tekemiä ja niitä pääsäätöisesti pidettiin hyvinä.

Tämä siis ennen pääsiäistä. Pyhinä alkoi velloa erikoinen keskustelu listaamattomien yritysten osinkoverotukseen liittyvistä yksityiskohdista. Päättäjät eivät olleetkaan ymmärtäneet mitä olivat päättämässä – näinkö tämä on tulkittava?

Mölinä on turhanpäiväistä ja ennenaikaista: kehysriihessä sovittiin suurista linjoista ja yksityiskohdat lyödään kiinni nyt loppuvuoden aikana. Tämä tarkoittaa sitä, että epäkohtiin voidaan puuttua ja säädökset muotoilla sellaisiksi, että kehysriihen kantava ajatus – suomalaisen työn ja yrittäjyyden saaminen nousuun – toteutuu.

Listaamattomien yritysten omistajien mahdollisuus nostaa osinkoa ilman entistä 60000 euron kattoa on herättänyt paljon kiihkeää keskustelua. Vaikka olen taustaltani yrittäjä, voisin silti hyväksyä ylärajan tälle. Aiemminhan oli voimassa 90000 euron yläraja – tämä, tai jokin isompi summa voitaisiin hyvin määrittää katoksi.

Päätarkoituksen tulee kuitenkin olla se, että yritykset saadaan kasvuun ja Suomi ja suomalaiset yritykset houkutteleviksi sijoituskohteiksi. Osinkoverotus voi olla yksi niistä porkkanoista, jolla saadaan yritykset kasvuun. Osinkojen ylärajan poisto olisi osoitus, että kaikkien yritysten kannattaa olla kannattavia ja kasvaa. Siksi myös ymmärrän hallituksen tekemää ratkaisua.

Niinikään, riihessä pantiin verolle pörssiyhtiöiden maksamat osingot. Mielestäni pörssiyhtiöiden osinkojen tulisi olla ei-ammattimaisille piensijoittajille verovapaita. Tässä hallituksella on vielä kehitettävää.

Uusia vapaamatkustajia ei tarvita. Siksi nykyisen lain mahdollistama nk Holding-porsaanreikä on tukittava sillä se vesittää listaamattomien yhtiöiden osinkoveromuutosten tarkoitusta. Tiivistetysti kyse on siitä, että holding-yhtiön kautta, mikäli omistus pörssiyhtiöstä on yli 10%, voi omistaja nostaa osinkoa vain 7,5% verolla normaalin pääomanveron sijaan jota kehysriihen henki edellyttäisi.

Se, että käydään keskustelua yksityiskohdista on hyvä asia. Mielestäni osinkoverotukseen liittyvät seikat tai muut epämiellyttävät meitä kaikkia koskevat veronkorotukset eivät kuitenkaan nollaa kehysriihipäätösten arvoa ja positiivista eteenpäin menemisen henkeä.

Kokonaisuutena kehysriihen ratkaisut ovat hyviä ja uskon, että ne vievät Suomea eteenpäin. Nyt pitää kääriä hihat ja ryhtyä töihin, jotta saamme lisää töitä mahdollisimman monelle suomalaiselle.

Jukka Kopra, kansanedustaja (kok)

Kirjoitus on julkaistu myös Lappeenrannan uutisten blogissa 2.4.2013.