Oikeusministeriön nettiäänestystyöryhmän parlamentaarisen seurantaryhmän puheenjohtaja kansanedustaja Jukka Kopra (kok) on tyytyväinen työryhmän esittämään maltilliseen etenemiseen. Työryhmä on päätynyt esittämään, että nettiäänestystä kokeillaan kunnallisissa neuvoa antavissa kansanäänestyksissä. Alunperin nettiäänestystä oli tarkoitus käyttää 2018 presidentinvaaleissa.

– Hyvä, että otetaan aikalisä. Ratkaistavat ongelmat liittyvät mm. toimittajiin ja sähköiseen tunnistautumiseen. Maailmalta ei myöskään löydy sellaista ratkaisua, jonka pohjalta voisi suoraan toteuttaa meille sopivan järjestelmän, Kopra sanoo.

– Vaalien luotettavuus on pyhä asia ja se, ettei valtiolla ole keinoa sähköisesti tunnistaa kansalaisiaan estää nettiäänestyksen tällä hetkellä varsinaisissa vaaleissa, Kopra sanoo. Sähköinen henkilökortti ei ole lyönyt läpi ja nyt selvitellään uusia keinoja toteuttaa asia.

Meillä ei myöskään ole kiinnostuneita kotimaisia järjestelmätoimittajia riittävässä laajuudessa jotta syntyisi kilpailua. Vaaleihin liittyvän tietojärjestelmän on oltava suomalaisissa käsissä ja suomalaisen lain ulottuvuuden piirissä kaikissa olosuhteissa, linjaa Kopra.

– Taustalla on jo yksi epäonnistunut sähköisen äänestyksen kokeilu eikä sellaista saa toista kertaa tapahtua. Siksi täydellinen luotettavuus on mahdollisen järjestelmän ehdoton vaatimus, Kopra peräänkuuluttaa.

Pankkitunnuksia voidaan käyttää työryhmän suosituksen mukaan kunnallisissa neuvoa-antavissa kansanäänestyksissä, mutta valtiollisiin vaaleihin niiden turvallisuustaso ei tunnusjärjestelmän vanhanaikaisuuden takia ole riittävä, toteaa Kopra.

– On syytä tiedostaa, että nettiäänestysjärjestelmän kehittäminen ja käyttö on jatkuva  prosessi joka nielee merkittävästi rahaa, sanoo Kopra.