Viime aikoina meillä on ollut paljon puhetta nuorisotakuusta. Kaikki nuoret tulee saada töihin, koulutukseen tai harjoitteluun. Pahalta kuitenkin näyttää: koulutuspaikkoja vähennetään, työpaikat katoavat eikä uusista harjoittelupaikostakaan olla paljoa kuultu.

Osmo Soininvaara ja Juhana Vartianen esittivät vastikään ilmestyneessä raportissaan pienipalkkaisten töiden ja yhteiskunnan tukien yhteensovittamista. Mm. että alle 25 vuotiaiden nuorten palkkoja alennettaisiin 20% alle työehtosopimuksen tason samalla kun heidän verotustaan vastapainoksi kevennettäsiin.

Mielestäni tämä olisi oiva keino saada syrjäytymisvaarassa olevalle nuorisolle työkokemusta ja heitä kiinni oikeaan työhön. En ehdota enkä kannata yleistä palkkojen alentamista, vaan sitä, että nuorten tietä työelämään tasoitetaan tällä tavoin.

Oppisopimuskoulutuksen lisääminen voisi myös olla yksi lääke nuorten työelämään saamiseksi. Oppisopimuskoulutus meillä Suomessa on väheksyttyä ja aliarvostettua. Keskieuroopan vahvoissa talousmaissa – mm. Sveitsissä, Saksassa ja Itävallassa oppisopimuskoulutus on yleinen tapa kouluttautua. Oppisopimusjärjestelmään voitaisiin yhdistää myös muita opintoja.

Voitaisiinko Suomen järjestelmää kehittää enemmän työssäoppimisen suuntaan?

Oppisopimuksella kouluttautuvalle ei voi maksaa täyttä ammatti-ihmisen palkkaa. Palkka tulisi voida sopia paikallisesti olosuhteiden mukaan. Kaikki hyötyvät – nuori saa ammatin ja töitä, työnantajan kustannustaakka on kevyempi ja ammattiliitot saavat uusia jäseniä.

Kaikkein tärkeintä on se, että nuoret saavat aikuisten tukea ammatti- ja koulutusvalintoihinsa. Eila Toikka kirjoitti Etelä-Saimaassa 20.2. ansiokkaasti tästä asiasta. Työvoimatoimistoista on aikoja sitten lakkautettu nuorisotyönvälittäjien virat ja mieleen tulee kysymys, missä määrin meillä Suomessa on nuorten ohjaukseen perhetyneitä työvoimaviranomaisia ylipäätään?

Suomi saadaan kyllä nousuun työllä ja yrittämisellä. Meidän pitää unohtaa vanhat luutuneet asenteet ja etsiä avoimin mielin uusia ennakkoluulottomia ratkaisuja, joita soveltamalla työelämämme ja yrityksemme voivat paremmin vastata nykyisiin haasteisiin.

Jukka Kopra, kansanedustaja (kok)

Kirjoitus on julkaistu myös Lappeenrannan uutisten blogissa 11.3.2013.