jukkakopra.fi-puolustusvoimat

Valtioneuvosto on julkaissut uuden puolustuspoliittisen selonteon. Sen mukaan Suomen puolustaminen perustuu kolmeen kulmakiveen: yleiseen asevelvollisuuteen, koko maan puolustamiseen ja sotilaalliseen liittoutumattomuuteen. Tässä suhteessa linja on yllätyksetön ja hyvä niin. Mitkään käytettävissämme olevat varat eivät riittäisi koko maan puolustamiseen ammattiarmeijan voimin. Tästä syystä yleisestä asevelvollisuudesta on pidettävä kiinni.

Kannattaa muistaa, ettei koko maan puolustamisen periaate tarkoita sitä, että koko maan ympäri kaivettaisiin juoksuhautoja, tai että puolustaminen tapahtuisi varuskunnista käsin. Moderniin uuteen taistelutapaan kuuluu ennen kaikkea liikkuvuus ja tehokas vaikuttaminen juuri siellä, missä kulloinkin tarvitaan.

Liikkuvuus ja tehokas vaikuttaminen edellyttävät koulutettua reserviä, hyviä teknisiä välineitä sekä materiaaleja. Näiden suhteen maanpuolustuksen rahoitus on ohuella pohjalla johtuen nykyisestä säästökuurista.

Meillä on väännetty kättä Natoon liittymisestä vuosikaudet eikä siihen olla nyt liittymässä. USA:n politiikan painopisteiden siirtyessä Aasiaan ja pois Euroopasta USA:n sitoutuminen Natoon ja Euroopan puolustamiseen vähenee entisestään. Voi siis syntyä tilanne, jossa nykymuotoisen Naton merkitys romahtaa. Tällöin keskustelut ja suunnitelmat EU:n omasta puolustuksesta tulevat uuteen valoon. Olisiko suomalaisten helpompi hyväksyä yhteinen eurooppalainen puolustusjärjestely? Oli miten oli, näissä keskusteluissa Suomen on oltava tiiviisti mukana.

Ajatukset Pohjoismaiden puolustusyhteistyöstä ovat kauniita. Yhteistyötä voidaan ja tulee toki tehdä, mutta sovittuihin mekanismeihin, joilla olisi todellista merkitystä tositilanteessa, on todella pitkä matka.

Puolustusvoimat on ison rakenneuudistuksen ja säästökuurin kourissa. Vuosille 2012—15 Puolustusvoimien rahoitusta on madallettu noin 200 miljoonaa euroa joka vuodelle, ja se on huono asia. Säästökuurin jälkeen Puolustusvoimien rahoitus tulee olla tasolla, joka on 1,5 prosenttia bruttokansantuotteesta. Se on hieman enemmän kuin ennen nykyisiä säästöjä ja turvaa kohtuullisen tason toiminnalle eduskunnan hyväksymän selonteon periaatteiden mukaisesti.

Jukka Kopra, Kansanedustaja (kok)

Kirjoitus on julkaistu myös Etelä-Saimaassa 21.2.2013