Oikeusministeriön rasistiset rikokset -työryhmä luovutti esityksensä oikeusministerille parisen viikkoa sitten. Esityksen tarkoitus on vähentää verkossa tapahtuvaa rasistista rikollisuutta.

Keinot, joihin työryhmä esityksessään on päätynyt, ovat kansanvallan kannalta vähintäänkin arveluttavia.

Muodikkaalla otsikolla on naamioitu työryhmän yritys hyökätä kansanvallan peruspilaria, sananvapautta vastaan.

Sen lisäksi, että esitys jättää lain soveltajalle suuren tulkinnanvaran nk. rasistisen rikoksen määrittelyssä sisältää se mm. mekanismin, jolla ilmaisunvapauttaan käyttävät asetetaan asemansa perusteella eriarvoiseen asemaan.

Demokraattisessa maassa tällainen on varsin omituista ja herättää syvän huolen työryhmän perimmäisistä pyrkimyksistä.

Esityksessä on lukuisia muitakin omituisuuksia ja eniten ihmetyttääkin se, ettei lehdistömme ole asiaa juurikaan käsitellyt.

Onko sananvapaus Suomeen saatu liian helpolla kun sitä ei ymmärretä puolustaa? Vai sopiiko lehdistöllemme vapaan sanomisen monopolisointi valtion virkamiehille ja lehtien toimituksiin? Pelätäänkö kansalaisten vapaata ja suoraa keskustelua internetissä näin paljon?

Nyt työryhmä esittää kontrollin lisäämistä ja rangaistusten koventamista ja vetoaa harmonisointiin EU-määräysten kanssa vaikka kyseiset määräykset eivät tällaista edellytä. Pääasia kuitenkin, että kansa saadaan pidettyä nöyränä.

Ilmeisesti joillakin valtion virkamiehillä tuntuu yhä elävän unelma entisen DDR:n kaltaisen kontrollivaltion luomisesta.

On selvää, että tällaisessa ilmapiirissä esitys päätyy varsinaiseksi lakiesitykseksi melko nopeasti, ellei sitä vastusteta. Viime päivien eduskuntafarssia seuranneena voi vain toivoa, ettei asia ehdi tulla nykyisen eduskunnan käsiteltäväksi.

Tämä kirjoitus on julkaistu myös:

Vartti – Etelä-Karjala 7.2.2010
Etelä-Saimaa 7.2.2010