Arvoisa puhemies! Erittäin hyvä, että selonteko on ollut yksimielinen ja näinkin hyvin voidaan täällä salissa tähän yhtyä.

Kun edustaja Yrttiaho toi tuossa esiin skeptisyyttä tämän suhteen, ovatko vuonna 2014 Afganistanissa asiat kunnossa, niin eivät ne varmasti siellä ole, vaan tämä ongelmatilanne jatkuu, ja se tarkoittaa sitä, että tämän kansainvälisen operaation on myös jatkuttava siellä. Niin ikään myöskin Suomen sotilaallisen läsnäolon on jatkuttava niin kauan kuin on tarpeen. Afganistan on todella väkivaltainen maa, ja uskon kuitenkin, että suomalaiset siellä suojaavat näitä ihmisiä toistaiseksi paremmin kuin omat sikäläiset sotilaat.

Tässä puhuttiin afganistanilaisten koulutuksesta, ja on selvää, että kouluttautuminen on tämän homman avain. Itse oikeastaan sanoisin näin, että nimenomaan naisten kouluttaminen on ratkaisun avain pysyvämpään rauhaan pitkällä tähtäimellä. Tulisiko Afganistanissa organisoida kansainvälisin voimin järjestelmä, jonka avulla annettaisiin kaikille tytöille mahdollisuus oppia lukemaan? Se olisi meiltä länsimailta vastuullinen teko, ja uskon, että se ratkoisi monia ongelmia.

Jukka Kopra, Eduskunnassa 29.3.2012

Luettavissa myös Eduskunnan sivuilta:http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/puh_31_2012_vp_2_23_87_p….