Aluevaalit ovat käynnissä ja vaalikeskustelu on lupauksia pullollaan. Tosiasiassa mitään lupailemisen varaa ei ole. Raha ja resurssit eivät lisäänny uudistuksen myötä, vaan toiminta on järjestettävä nykyisen tasoisella rahoituksella.

Uudistuksen myötä nykyiset palvelut voidaan järjestää entiseen malliin, mutta jatkuva sote-kustannusten paisuminen on tuttu ilmiö meille eteläkarjalaisille. Siksi on tärkeää, että aluevaltuustoon valitaan talouden ja johtamisen päälle ymmärtäviä ehdokkaita. Uudistus on kuitenkin mahdollisuus, joka pitää osata hyödyntää.

Tärkeä kysymys on esimerkiksi, miten uuden sotealueen toiminta käynnistetään Etelä-Karjalassa? Kopioidaanko Eksoten virheet ja puutteet?

Hyvinvointialueesta voidaan tehdä ”Eksote 2.0”, eli uusi parannettu versio itsestään, pohjahan meillä on hyvä. Tämä edellyttää, että johtamistapaa pitää uskaltaa uudistaa isolla kädellä. Hyvinvointialueelle tarvitaan taitava johto, vähemmän hallintoa ja niin sosiaali- kuin terveyspalvelut pitää saada nopeammin ihmisille. Oikeaan aikaan heille, ketkä apua ja palveluja tarvitsevat. Jotta tämä on mahdollista, tarvitaan tietojohtamisen osaamista ja aitoa liiketoiminnan ymmärrystä, jotta tasoa voidaan parantaa ja kaikki toimijat saadaan mukaan.

Olisi suuri virhe kopioda Eksoten hallintorakenne sellaisenaan uuden sotealueen toiminnan pohjaksi. Sen sijaan on uskallettava uudistaa ylimmän ja keskijohdon rakenteita virtaviivaisemmaksi, siten, että hallinnon toiminta tehostuu ja se tekee varmuudella oikeita asioita. Näin toimien voimme lunastaa uudistuksen tarjoamat mahdollisuudet ja järjestää maan parhaat sote-palvelut Etelä-Karjalan asukkaille.