Suomen talous on huonossa kunnossa ja hyvinvointiyhteiskunnan rahoittaminen ja palvelut ovat tiukoilla. Rahat on saatava riittämään ja lyhytnäköisesti meillä on viime vuosina keskitytty vain kulujen karsimiseen ja verojen korotuksiin. Jatkossa tämä ei toimi.

Juustohöylä rampauttaa kaikille tärkeät yhteiskunnan palvelut ja verojen korottaminen tappaa yritteliäisyyden ja työhalut nopeasti.

Työn ja toimintojen tuottavuutta on parannettava ja talous saatava kasvuun. Tämän ovat monet kellokkaat oivaltaneet, mutta siihen se jääkin. Harva poliitikko esittää konkreettisia toimenpiteitä, joilla päästään eteenpäin.

Kuinka kääntää Suomi takaisin nousuun?

Vuoden alusta voimaan tuleva tuotekehityspalkkojen kaksinkertainen vähennysoikeus edistää innovatiivisuutta ja yritysten kehittymistä. Niinikään pääomasijoittajien rajoitettu verovähennys on hyvä asia. Nämä ovat ensiaskeleet ja lisää tarvitaan.

Kehittyäkseen yrityksillä tulee olla käytössä riittävästi rahaa. Lainsäädännön on oltava sellainen, että se houkuttelee suomalaisia ja ulkomaisia yrittäjiä ja yksityishenkilöitä sijoittamaan yrityksiin. Tätä edistää nk tulonlähdejaon poisto. Yksinkertaistetusti tämä tarkoittaa sitä, että yrityksiin tehtyjen sijoitusten tuottamat tappiot voi vähentää muiden sijoitusten tuottamasta voitosta. Tämä on omiaan edistämään yrittäjien ja kansalaisten halukkuutta sijoittamiseen.

Käyttöön tulee ottaa Viron malli yritysverotuksessa. Kyse on siitä, ettei yrityksen tarvitse maksaa tuloveroa niinkauan kuin tienatut rahat pidetään yrityksen käytössä eikä tulouteta omistajille. Tämä lisää mielenkiintoa kehittää yritystä ja lisää siihen käytettäviä rahavaroja.

Yrittäjien työttömyysturvaa tulee muuttaa siten, että sen karenssiajat ovat vähintään samalla tasolla palkansaajien kanssa. Nyt ei käytännössä näin ole.

Hyvinvointiyhteiskuntaa ei voida ylläpitää, ellei yksityinen sektori kasva ja kehity. Edelliset edistävät tätä kehitystä ja ovat yrittäjyyden edellytyksiä parantavia muutoksia, joita hyvinvoinnin turvaamiseksi on tehtävä.

Jukka Kopra
kansanedustaja (kok)

Tämä kirjoitus on julkaistu Etelä-Saimaa -lehdessä 27.12.2012.